Livrare gratuita la comenzile de peste 170 Lei

0799 499 409

Invata eficient: sfaturi si produse de nota 10

Procesul de invatare se afla intr-o continua evolutie, iar noi trebuie sa tinem constant pasul cu el. Si, pentru ca stim ca, de cand cu scoala online, lucrurile au devenit mai dificile, ne-am gandit sa scriem acest articol despre cum sa inveti eficient pentru examen, de exemplu.

Asadar, daca esti de parere ca te-ar ajuta cateva sfaturi legate de metode de invatare eficienta – ramai cu noi. Invatarea nu este nimic altceva decat dobandirea unor rutine. Diferenta o face, insa, capacitatea de intelegere. Cel mai important lucru atunci cand studiezi, este sa intelegi materia. Cum poti face asta?

Stabileste obiective realiste.

Ideea principala este sa nu pici in capcana de a cere prea mult de la tine. Imparte-ti materia in capitole si subcapitole, extrage ideile principale, fa conexiuni. Incearca sa iti stabilesti obiective SMART pe termen scurt, mediu si lung, in functie de nevoile tale.

Recomandarea noastra:

1. Afla in ce parte a zilei esti mai productiv.

Rezolva task-urile mai dificile in intervalul orar din zi in care esti cel mai productiv. Incearca sa studiezi in fiecare zi la aceeasi ora. La un moment dat, va deveni un automatism si vei retine mai usor informatiile.

2. Prioritizeaza-ti task-urile.

Invata sa tratezi task-urile pe rand, in functie de importanta lor. Ai un deadline care se apropie cu repeziciune si un examen pe care trebui sa il sustii peste doua saptamani? Concentreaza-ti atentia pe deadline. Cu pasi mici vei ajunge departe.

3. Amenajeaza-ti spatiul de studiu.

Locul in care inveti are o foarte mare importanta – acesta poate fi un factor perturbator, sursa distragerilor si a haosului mental sau, din contra, poate deveni aliatul tau pentru concentrare. Totul depinde de tine. Ca sa inveti mai eficient, acorda atentie spatiului in care inveti. Ordoneaza-ti biroul, aeriseste-ti camera, tine-ti mereu la indemana lucrurile pe care le folosesti des. De asemenea, fa apel la creativitate si personalizeaza-ti biroul dupa bunul plac – te va ajuta sa fii productiv si sa inveti cu placere. Foloseste accesorii de birou colorate sau chiar lumanari parfumate – este cunoscut faptul ca parfumurile pot stimula creierul si pot facilita cresterea randamentului. Mai multe detalii aici.

4. Subliniaza, fa scheme si conexiuni logice.

Extrage cuvintele-cheie din text – acele cuvinte care te pot ajuta sa pui intrebari si sa creezi legaturi. Pentru a retine mai usor, schemele sunt foarte utile, la fel si utilizarea unui cod al culorilor. Nu folosi mai mult de trei culori – este esential sa tii minte insemnatatea fiecareia. Poti folosi, de exemplu, roz pentru cuvinte cheie, albastru pentru idei principale si mov pentru subcapitole.

Recomandarea noastra:

5. Foloseste-te de MindMaps sau Flash-cards.

Orice tip de memorie ai avea, una dintre cele mai bune si usoare metode de invatare, este invatarea interactiva. MindMap este o modalitate de reprezentare grafica a unei idei, cu structura arborescenta. “Radacina” este redata printr-un subiect central iar ramurile sunt ideile principale. Un Flashcard este un cartonas ce contine informatie pe ambele parti si este folosit pentru a stimula memoria. Iti poti crea singur flashcard-uri; pe o parte scrii intrebarea, iar pe cealalta – raspunsul. Le poti personaliza folosind scheme de culori, stickere sau chiar washi tapes.


6. Repovesteste

Unele texte pot fi complicate. Au multe informatii si multe pagini, asa ca sigur te intrebi cum oare poti sa retii atat. Oricat de mare ar fi un material, sau oricat de complex, nu este imposibil sa-l intelegi si, totodata, sa-l asimilezi. Asa ca citeste cu voce tare, imparte textul in fragmente simple si logice. Apoi, dupa cateva lecturi, incearca sa-l povestesti unui prieten sau chiar parintilor. Sau imagineaza-ti ca-l povestesti unei alte persoane. In acest fel vezi ce ai retinut si cat de bine ai inteles ceea ce ai citit. Daca iti va fi usor de povestit, inseamna ca esti pregatit pentru examen.

7. Metoda calatoriei

O alta metoda buna de invatare este metoda calatoriei. Ea se bazeaza pe ideea de a-ti aminti o calatorie pe care ai facut-o si care te-a bucurat foarte mult. Ar fi bine sa sa alegi o calatorie mai lunga, fiindca asa iti va fi mai util atunci cand va trebui sa memorezi mai multe lucruri. Metoda calatoriei foloseste trasee pe care le cunosti, asa ca vei plasa mental informatiile pe care trebuie sa le retii in diversele obiective pe care le-ai vazut pe traseu. Aceasta tehnica este mai usor de utilizat daca iti pregatesti dinainte traseul. Noteaza-ti pe o coala de hartie sau pe o agenda locurile pe care le-ai vazut, in ordine. Apoi vizualizeaza cu ochii mintii traseul. Tot ce iti ramane de facut este sa asociezi informatia pe care trebuie sa o inveti cu locurile de pe traseul imaginar.
8. Tehnica POMODORO
Aceasta tehnica de invatare presupune impartirea timpului alocat studiului in 4 reprize, urmate fiecare de cate o pauza. Mai exact, tehnica pomodoro presupune sa iti setezi pe cronometru 25 de minute, timp in care nu faci nimci altceva decat sa inveti, iar cand timpul expira sa iei o pauza de 5 minute in care sa te relaxezi facand o activitate cat mai diferita de cea de dinainte. Acest demers este repetat de 4 ori, dupa care se ia o pauza mai lunga de 20-30 de minute. Secretul eficientei acestei tehnici consta in abilitatea noastra de a ne concentra pe sarcina pe care o avem de facut si in a ignora factorii care ne-ar putea distrage atentia precum sunt retelele de socializare. Un truc bun este acela de a ne organiza mediul de invatare inca dinainte de a incepe sa lucram, astfel incat sa avem cat mai putine tentatii in jurul nostru.

In concluzie, atunci cand vorbim de procesul de invatare, este foarte important sa cunosti in ce parte a zilei ai cel mai ridicat ridicat randament, sa iti setezi goals-uri realiste, sa stii sa iti prioritizezi task-urile, sa faci scheme logice si sa nu ignori organizarea biroului de acasa. 

Setul de sfaturi prezentat mai sus te va ajuta sa inveti eficient si sa obtii cele mai bune rezultate. Nu uita sa ne urmaresti si pe Instagram paperie.ro pentru mai multa inspiratie zilnica.

Nu in ultimul rand, e esential sa stii cand sa spui “stop” si sa iei o pauza; risti, altfel, sa te confrunti cu oboseala cronica.
 


Lasă un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare