Livrare gratuita la comenzile de peste 170 Lei

0799 499 409

Importanta culorilor in procesul de invatare

Culorile sunt, de fapt, perceptia noastra pe care sistemul vizual ne-o da in functie de spectrul de lumina care intra in ochi. In cazul oamenilor, aceasta perceptie provine din abilitatea ochiului de a distinge cateva (de obicei trei) analize filtrate diferite ale aceleiasi imagini. Perceptia culorii este influentata de biologie (de ex. unii oameni se nasc vazand culorile diferit, altii nu le percep deloc, vezi daltonism), de evolutia aceluiasi observator sau si de culorile aflate in imediata apropiere a celei percepute (aceasta fiind explicatia multor iluzii optice).

Pe langa explicatia stiintifica, oamenii au descoperit o influenta pe care culorile o au asupra starii de spirit si a proceselor cognitive. Diferite culori au efecte diferite asupra oamenilor, iar in randurile urmatoare vei afla ce culori iti pot creste productivitatea, iti pot spori atentia, iti pot schimba starea de spirit si multe altele.

Alegerea culorilor in procesul de invatare poate fi un atuu important. De la culorile prezente in spatiul in care inveti, pana la cele folosite pentru a sublinia sau a cataloga informatiile, acestea pot veni in ajutorul tau sau pot deveni un impediment. Culorile utilizate pot reprezenta un factor de stres sau pot avea ca efect cresterea productivitatii.

Stim ca multi dintre voi se afla acum in perioada examenelor asa ca, fie ca urmeaza sa sustii examenul de bacalaureat, fie ca esti in sesiune, am pregatit pentru tine cateva sfaturi care sa te ajute sa te relaxezi, sa te concentrezi mai bine si sa treci toate examenele cu brio.

Studiile efectuate demonstreaza ca factori precum: diferentele personale, genul si cultura trebuie luati in considerare la alegerea culorilor folosite pentru a memora mai usor. Intr-o cercetare stiintifica realizata de Sinofsky si Knirck, s-a descoperit ca unele nuante afecteaza comportamentul, atitudinea, atentia, precum si perceptia asupra timpului, atat a elevilor, cat si a profesorilor. Conform acestei lucrari, culoarea unei sali de clasa poate afecta gradul in care studentii sunt capabili sa absoarba informatii. Astfel, tonalitatile mai deschise au un efect mai benefic asupra creierului in comparatie cu cele mai inchise.



Culorile din mediul in care inveti iti afecteaza direct starea de spirit. Desigur, aici trebuie sa luam in calcul si varsta, insa propunem sa facem un exercitiu de imaginatie. Gandeste-te ca te afli intr-o incapere in care decoratiunile, mobila si peretii sunt de culori calde, care se completeaza in mod armonios una pe cealalta. Acum imagineaza-ti ca te afli intr-o camera monotona, in care predomina nuante de gri si alb.

In care dintre cele doua incaperi te-ai simti mai bine?

Daca raspunsul este prima camera, afla ca exact aceasta a fost descoperirea facuta intr-un studiu ce a avut loc in 1982. Starea de spirit a elevilor era cu mult mai buna in camera colorata; prin urmare, gradul lor de atentie era mai ridicat. O alta lucrare interesanta ne demonstreaza ca putem considera o incapere mai calduroasa sau mai rece in functie de culorile ce o predomina, chiar daca temperatura este aceeasi. Cateva exemple de culori care ne dau senzatia de caldura sunt: rosu, galben si culoarea ciocolatie.

Cum imi amenajez camera ca sa invat mai bine?

Stai linistit, nu e nevoie de schimbari majore. Poti incepe cu biroul la care lucrezi. Ai grija sa fie mereu curat, ordonat, sa ai tot ce iti trebuie la indemana si inconjoara-te de culori deschise, placute.

Avem și cateva recomandari pentru tine:

Protectie birou Rhodia:


Suport vertical pentru documente Rhodia:


Suport instrumente de scris Rhodia:


Morton (1995) spune ca „puritatea unei culori si contrastul cu alte culori sunt mai importante decat caldura acelei culori”. Yoğun afirma ca „o nuanta de verde poate uneori stimula o persoana la fel de mult ca un rosu intens”. Daca se va crea o zona de invatare, trebuie avut grija sa nu existe prea multi stimuli in acelasi spatiu.

A avea prea multe culori este o alta forma de suprastimulare, indiferent de caldura sau nuanta acestora. 

Creierul uman se straduieste continuu sa aranjeze informatiile vizuale primite. Prea multa culoare, lumina, actiune sau model vor distrage atentia iar creierul va avea dificultati in cautarea vizuala. Uneori, un spatiu de invatare poate provoca stres si tensiune datorita disponibilitatii prea multor culori. (Verghese 2001).

Trei culori si efectul lor asupra elevului:

  • Verde - Asociat cu concentrarea si calmul. O cercetare condusa de dr. Kate Lee, a examinat 150 de studenti. Ea i-a dat grupului o sarcina plictisitoare, monotona, care le-a testat serios capacitatea de concentrare. Ei trebuiau sa apese pe o tasta de fiecare data cand un numar aparea pe ecran, mai putin atunci cand cifra 3 era afisata. Dupa o perioada au luat pauza si, timp de 40 de secunde, jumatate din grup s-a uitat la un acoperis verde, in timp ce ceilalti au privit spre un acoperis de beton. In mod uimitor, cercetarea a aratat ca studentii care au privit imaginea verde au facut mai putine erori si au avut rezultate mai bune.

Carioca STABILO Pen 68 Avocado 8 culori/set

  • Portocaliu - Imagineaza-ti ca te uiti la un apus de soare. Cum ti se pare culoarea portocalie in acel moment? Ei bine, aceasta culoare poate imbunatati starea de spirit, ceea ce se traduce intr-un nivel de productivitate mai ridicat. Totusi, daca folosesti portocaliu, ai grija sa nu fie prea intens. Efectele nu sunt benefice daca vorbim de un elev hiperactiv. Studiile au aratat ca portocaliul este o culoare buna daca vrem sa scoatem in evidenta o informatie importanta. Poate fi chiar mai buna decat culoarea rosie.

Textmarker STABILO swing cool Pastel set 18 culori

  • Albastru - Este culoarea potrivita pentru procesele de invatare intense. In cazul adultilor, s-a observat ca daca lucreaza intr-un domeniu care necesita efort intelectual sustinut (cum ar fi programarea), culoarea albastra este potrivita pentru a evidentia informatia necesara. Albastrul este cel mai bine folosit pentru situatii de invatare care sunt provocatoare. Hartia albastra, cerneala albastra sau evidentiatoarele albastre pot fi folosite si pentru a imbunatati intelegerea informatiei.

Fineliner STABILO point 88 Nuante de albastru 8 culori/set


Tu ce culori folosesti cel mai des atunci cand inveti?

 

Lasă un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare