Ai LIVRARE GRATUITA la comenzile peste 150 RON!

0799 499 409

Importanta culorilor in procesul de invatare - Partea a II-a

După cum vă spuneam în prima parte a acestui articol, în alegerea culorilor pentru învățat, trebuie să ținem cont și de diferențele personale. De exemplu, elevii mai activi preferă culorile reci, în timp ce elevii mai liniștiți preferă culorile calde.


Morton (1995) spune că „puritatea unei culori și contrastul cu alte culori sunt mai importante decât căldura acelei culori”. Yoğun afirmă că „o nuanță de verde poate uneori stimula o persoană la fel de mult ca un roșu intens”. Dacă se va crea o zonă de învățare, trebuie să se aibă grijă să nu existe prea mulți stimuli în același spațiu. A avea prea multe culori este o altă formă de a avea prea mulți stimuli, indiferent de căldura sau nuanța acestor culori.

Creierul uman se străduiește continuu să aranjeze informațiile vizuale primite.
Prea multă culoare, lumină, acțiune sau model vor distrage atenția, iar creierul va avea dificultăți în căutarea vizuală. Uneori, un spațiu de învățare poate provoca stres și tensiune datorită disponibilității prea multor culori. (Verghese 2001).

Trei culori și efectul lor asupra elevului:

Verde

Asociat cu concentrarea și calmul. O cercetare  condusă de dr. Kate Lee, a examinat 150 de studenți. Ea i-a dat grupului o sarcină plictisitoare, monotonă, care le-a testat serios capacitatea de concentrare. Ei trebuiau să apese pe o tastă de fiecare dată când un număr apărea pe ecran, mai puțin atunci cand cifra 3 era afișată. După un perioadă au luat pauză și, timp de 40 de secunde, jumătate din grup s-a uitat la un acoperiș verde, în timp ce ceilalți au privit spre un acoperiș de beton. În mod uimitor, cercetarea a arătat că studenții care au privit imaginea verde au făcut mai puține erori și au avut rezultate mai bune.

Carioca STABILO Pen 68 Avocado 8 culori/set

Portocaliu

Imaginează-ți că te uiți la un apus de soare. Cum ți se pare culoarea portocalie în acel moment? Ei bine, această culoare poate îmbunătăți starea de spirit, ceea ce se traduce într-o productivitate mai bună.

Totuși, dacă folosești portocaliu, ai grijă să nu fie prea intens. Efectele nu sunt benefice dacă vorbim de un elev hiperactiv.

Studiile au arătat că portocaliul este o culoare bună dacă vrem să scoatem în evidență o informație importantă. Poate fi chiar mai bună decât culoarea roșie.

Textmarker STABILO swing cool Pastel set 18 culori

Albastru

Este culoarea potrivită pentru procesele de învățare intense. În cazul adulților, s-a observat că dacă lucrează într-un domeniu care necesită efort intelectual susținut (cum ar fi programarea), culoarea albastră este potrivită pentru a evidenția informația necesară.


Albastrul este cel mai bine folosit pentru situații de învățare care sunt provocatoare. Hârtia albastră, cerneala albastră sau evidențiatoarele albastre pot fi folosite și pentru a îmbunătăți înțelegerea informației.

Fineliner STABILO point 88 Nuante de albastru 8 culori/set

Tu ce culori folosești cel mai des atunci când înveți?

Lasă un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare