Ai LIVRARE GRATUITA la comenzile peste 150 RON!

0799 499 409

Importanța culorilor în procesul de învățare - Partea I

Alegerea culorilor în procesul de învățare poate fi un atuu important. De la culorile prezente în spațiul în care înveți, până la cele folosite pentru a sublinia sau a cataloga informațiile, acestea pot veni în ajutorul tău sau pot deveni un impediment. Culorile utilizate pot reprezenta un factor de stres sau pot avea ca efect creșterea productivității.

Știm că mulți dintre voi se află acum în perioada examenelor așa că, fie că urmează să susții examenul de bacalaureat, fie că ești în sesiune, am pregătit pentru tine câteva sfaturi care să te ajute să te relaxezi, să te concentrezi mai bine și să treci toate examenele cu brio.

 Studiile efectuate demonstrează că factori precum: diferențele personale, genul și cultura trebuie luați în considerare la alegerea culorilor folosite pentru a memora mai ușor.

Într-o cercetare științifică realizată de Sinofsky și Knirck, s-a descoperit că unele nuanțe afectează comportamentul, atitudinea, atenția, precum și percepția asupra timpului, atât a elevilor, cât și a profesorilor.

Conform acestei lucrări, culoarea unei săli de clasă poate afecta gradul în care studenții sunt capabili să absoarbă informații. Astfel, tonalitățile mai deschise au un efect mai benefic asupra creierului în comparație cu cele mai închise.

 

Culorile din mediul în care înveți îți afectează direct starea de spirit. Desigur, aici trebuie să luăm în calcul și vârsta, însă propunem să facem un exercițiu de imaginație.

Gândește-te că te afli într-o încăpere în care decorațiunile, mobila și pereții sunt de culori calde, care se completează în mod armonios una pe cealaltă. Acum imaginează-ți că te afli într-o cameră monotonă, în care predomină nuanțe de gri și alb.

În care dintre cele două încăperi te-ai simți mai bine?

Dacă răspunsul este prima cameră, află că exact aceasta a fost descoperirea făcută într-un studiu ce a avut loc în 1982. Starea de spirit a elevilor era cu mult mai bună în camera colorată; prin urmare, gradul lor de atenție era mai ridicat.

O altă lucrare interesantă ne demonstrează că putem considera o încăpere mai călduroasă sau mai rece în funcție de culorile ce o predomină, chiar dacă temperatura este aceeași.

Câteva exemple de culori care ne dau senzația de căldură sunt: roșu, galben și culoarea ciocolatie.

Cum îmi amenajez camera ca să învăț mai bine?

Stai liniștit, nu e nevoie de schimbări majore. Poți începe cu biroul la care lucrezi. Ai grijă să fie mereu curat, ordonat, să ai tot ce îți trebuie la îndemână și înconjoară-te de culori deschise, plăcute.

Avem și câteva recomandări pentru tine:

Protecție birou Rhodia:

Suport vertical pentru documente (Rhodia):

Suport instrumente de scris Rhodia:

În partea a doua a acestui articol, îți vom prezenta cele mai potrivite culori pe care să le folosești în notițele tale pentru un boost de concentrare și pentru o mai bună înțelegere a informațiilor.

Lasă un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare